A Prolux Kft több mint két és fél évtizedes szakmai múlttal, számtalan referenciával világításkorszerűsítési munkákat vállal energiahatékonysági és megtérülési számítások elvégzésével az alábbi területeken:
- üzletvilágítás
- bevásárlóközpont világítás
- irodavilágítás
- ipari csarnokvilágítás
- galéria, kiállító terem világítás
- közvilágítás
- oktatási intézmények világítása
- szállodavilágítás
- kulturális intézmények világítása
- templomvilágítás
- sportvilágítás
- díszvilágítás

Kérjen ajánlatot vagy igényeljen felmérést szakembereinktől!
prolux@prolux.hu
A korszerű és energiatakarékos világítás iránti igény nem újszerű, mihelyt megjelent egy-egy jobb fényhasznosítású fényforrás, vagy nagyobb hatásfokú lámpatest a gyártók kínálatában, a tudatos és környezetükre odafigyelő fogyasztók igyekeztek a szükséges megvilágítást a legkorszerűbb világítási eszközökkel létrehozni. A világítástechnika története során az egykor mécseseket felváltották a gázlámpák, majd ezeket az elektromos izzólámpák, aztán jöttek a higanylámpák és fénycsövek. A fejlesztés haladt tovább, mert a higanylámpát fényhasznosítás szempontjából megelőzte a nátriumlámpa és fémhalogénlámpa, a T12 fénycsövet a T8, majd a T5 típus; az izzólámpákat a halogénizzók. Végül, de nem utolsó sorban valamennyi eddig felsorolt fényforrás helyettesítésére a LED fejlesztéseket próbálják megfeleltetni fényhasznosítás, fényeloszlás, színhőmérséklet, színvisszaadás és csereszabatosság szempontjából. A fejlesztések iszonyú ütemben haladnak mivel 6-10 havonta újabb és újabb termékek jelennek meg. A világ legjelentősebb félvezetőgyártói mellett a nagy hagyománnyal rendelkező fényforrásgyártókon kívül számtalan új szereplő végez a LED fényforrások és világítóberendezések területén eredményes kutatás-fejlesztést. Sajnos a kiváló fejlesztések mellett megjelentek a gyenge minőségű LED fényforrások és LED-es lámpatestek is, amelyek alacsony árfekvésük miatt elég jelentős piaci részesedéssel bírnak annak ellenére, hogy használatuk úgy fénytechnikai, mint élettartam szempontjából kockázatos.

Világításkorszerűsítés esetén, mindenképpen célszerű elvégezni a világításméretezési számításokat a gazdaságosságiak mellett. Sok esetben a lámpatestleltár alapján végzett világításkorszerűsítés rossz látási viszonyokat eredményez, romlik az egyenletesség, a kontrasztosság, a vizuális komfortérzet!

A Prolux Kft kínálatában úgy a retrofit (csereszabatos) LED fényforrások, mint a LED lámpatestek választéka a felső minőségi kategóriába tartozik. A Prolux az energiatakarékos világításkorszerűsítési munkái során csak és kizárólag megbízható termékeket használ.

Számtalan energia megtakarítási módszerre van lehetőség a világítástechnika területén: a lakásokban, az ipari csarnokokban, bevásárlóközpontokban, üzletekben, közvilágításban, irodákban, intézményekben, stb.  A Prolux Kft valamennyi felsorolt világításkorszerűsítési területen immár 25 éves tapasztalattal rendelkezik. A Prolux lámpatest választéka az Osram, Ledvance, Lival, RZB, Sylvania, Performance in Lighting, Simotrade, Schreder, Hofeka cégek gyártmányai közül kerül ki.

PROLUX TIPPEK

Mit mire cseréljen?

Attól függ mi a célja a korszerűsítésnek!

  • - ha a jobb megvilágítás a cél, akkor vagy nagyobb teljesítményű, de azonos típusú fényforrásra, pl. egy 12W-os kompakt fénycsövet 20 W-osra. Ebben az esetben a teljesítmény mellett érdemes megnézni a fényforrás által kibocsátott fényáramot is, annak nagyobbnak kell lennie az előzőnél.

  • - ha a jobb megvilágítás a cél, akkor fényforrásunkat cserélhetjük más típusúra is, 100W-os izzólámpát 100W-os halogénlámpára, vagy 15W-os kompaktfénycsövet 15W-os LED fényforrásra. Ebben az esetben mindenképpen figyelembe kell venni a fényforrás fejelésének típusát (E14, E27, stb) és a fényáramát, hogy az nagyobb legyen a korábbinál.

  • - ha energiatakarékosság a cél, akkor mindenképpen a legkorszerűbb, jobb fényhasznosítású fényforrásra kell cserélni a meglévőt, például 20W-os kompaktfénycsövet12W-os teljesítményű LED-re, 60W-os halogénlámpát 10W-os LED-re, stb.

  • - ha a működő világítási berendezés fényszínével elégedetlen, a fényforrást ki kell cserélni más színhőmérsékletűre, például egy 36W-os 4000Kelvin színhőmérsékletű fénycsövet, 36W-os 3000Kelvin (tehát melegebb) színhőmérsékletűre.

  • - ha a világítóberendezés színvisszaadásával elégedetlen, akkor a beszerelt fényforrást jobb színvisszaadásúra kell cserélni, például egy 18W-os 80-as szinvisszaadási indexűt 90-es indexűre. Ebben a Prolux Kft világítástechnikai szaküzleteiben és székhelyén szívesen segítenek világítástechnikai ismeretekkel rendelkező kollégáink.

 
Spread the love