Világítástervezés, méretezés, korszerűsítés


 • - belsőterek: irodák, üzletek, szállodák, oktatási-, és egészségügyi intézmények, múzeumok, templomok, képtárak, lakások, csarnokok, sportlétesítmények stb.;
 • - külső terek: parkok, sétányok, közterületek, kertek;
 • - közvilágítás, térvilágítás, peronvilágítás;
 • - épületek díszvilágítása, dekoratív világítás;
 • - világítási berendezés energetikai felmérése, optimalizálása;
 • - megvilágítás mérés és dokumentálás;
 • - szakértői tevékenység.


 • A Prolux Kft a világítástechnika területén tervezési, kivitelezési, projekt kihívásokra kínál mérnöki szaktudást. Munkánk során a legkorszerűbb eszközökkel, a minél energiatakarékosabb és költséghatékonyabb világítástervezésre és megvalósításra törekszünk. Műszaki megoldásaink alapelve az igényesség. Tevékenységünk iránya a szolgáltatások komplexitása felé tolódik el. Egyre inkább átveszi az egyszerű árubeszállítás szerepét a világítástervezés, a komplex fényrendszerek kidolgozása és ezek fővállalkozóként történő kivitelezése. Jelentős szerepet vállalunk a hazai szakmai életben, az oktatásban és a magyar szakirodalom bővítésében.

Tervezés:


Társaságunk előnyben részesíti a nyitott tervező programokat, amelyek alkalmasak bármely gyártó lámpatestével történő tervezésre. A programok Eulumdat lámpatest adatfájlokat tudnak fogadni, melynek kiterjesztése .ldt.

Tervezőprogramok:


Dialux

A DIALux szabadon letölthető program egyaránt alkalmas beltéri, kültéri és útvilágítás tervezésére. A program a felhasználó által megadott helyiség-méretekkel és lámpatest-kiosztással dolgozik, amelyen tervezés közben is könnyedén lehet változtatni. Az alaprajz .dwg vagy .dxf formátumú fájlként importálható. A helyiség tetszőlegesen berendezhető, kiválasztható a bútorzatok, a falak és a padlózat színe, mintázata és reflexiós tényezője, amelyeket a program a számítás során figyelembe vesz. Az Eulumdat formátumú fényeloszlási fájlok kezelése mellett lehetőség van komplett lámpatestgyártói adatbázisok importálására is. A DIALux a munkasík, az egyéb felületek megvilágítás- és fénysűrűség-értékein túl lehetőséget biztosít a kápráztató hatást jellemző UGR érték bármely nézési irányban történő számítására. A kiszámított értékekből háromdimenziós, valósághű látványtervek készíthetők. Tetszőleges kameraállás mellett lehetőség van a helyiségben virtuálisan körbenézni, valamint .avi kiterjesztésű videót készíteni. A számítás során kapott eredmények a szokásos nyomtatott formában való megjelenítésen túlmenően .pdf formátumban is elmenthetők. Az eredményeket tartalmazó fájl elkészítésekor a felhasználó a tömör változattól az igen részletesig szabadon választhat. A program segítségével a természetes világítás, a tartalékvilágítás és az energiahatékonyság is könnyen számítható.

Relux

A svájci Relux világítási szoftverfejlesztő cég tervezőprogramja a ReluxSuite 2011-2, amely háromféle tervezési feladat (beltéri világítás, út- és térvilágítás) megoldására alkalmas. A program magyar nyelven is használható, és a megvilágításon kívül alkalmas fénysűrűség- és káprázás-számításokra is. A terek egyszerű geometriai alakzatokkal (bútorok, épületek, járművek) be is rendezhetők.

masterCONFIGURATOR 2.0

DALI buszrendszeren keresztül kommunikáló Tridonic elektronikus eszközök felprogramozásához szükséges program. Segítségével egyszerűen elvégezhetjük a lámpatestek speciális fénytechnikai paramétereinek beállítását, továbbá a vezérlő eszközök, szabályozható elektronikus előtétek paramétereinek módosítását.

Auto Cad

A környező világ megtervezése és formálása során kihasználhatja a 2D és 3D CAD tervezőeszközök egyik világvezető megoldása, az AutoCAD® szoftver által kínált hatékony, rugalmas szolgáltatásokat. A tervadatok és dokumentumok összegzésére szolgáló hatékony eszközökkel maximális termelékenység érhető el, mivel összekapcsolhatja és zökkenőmentessé teheti a tervezési és dokumentálási munkafolyamatokat. Az AutoCAD Windows® és Mac® OS rendszerekre érhető el, így bármelyik platformon végezheti munkáját.

A világítás méretezése során három szempontnak való megfelelés a célunk:

 
 • - A szabványok betartására való törekedés

 • - A megrendelő igényeinek kielégítése mellett

 • - A szabványban meghatározott ajánlásokon felül komfortossá tenni a világítást, a belsőépítészeti kialakításhoz igazodva.


  A méretezés megfelelő mérnöki szakértelemmel kell, hogy történjen, nem elegendő a szükséges vízszintes megvilágítás és egyenletesség elérése, hanem törekedni kell a mesterséges fényt felhasználók komfortérzetének növelésére is.

Belátható, hogy ehhez egyéb tényezők figyelembe vétele is szükséges, mint például a lámpatestek optimális elhelyezése a munkafelület, vagy monitor helyzetének figyelembevételével.

  Az egyik legfontosabb ilyen tényező a megfelelő káprázás-mentesség biztosítása, amelyet sok esetben figyelmen kívül hagynak a méretezés során. Azért fontos a káprázás korlátozása, a kellemes mesterséges világítás kialakítása, mert extrém esetben egy vakító fény akár balesetet okozhat, továbbá csökkenti a hibák lehetőségét, a szem és ez által az ember kifáradását, amelyek közvetve szintén balesetekhez vezethetnek.A megfelelő világítás kialakításához további szempontok figyelembe vétele szükséges.
A kellemes vizuális komfort feltételei:
 • jó cilindrikus (hengeres) megvilágítás
 • túlzott fénysűrűség-különbségek kerülése
 • megfelelő kontrasztosság kialakítása a térbeli látás segítéséhez
 • jó egyenletesség biztosítása
 • megfelelő kontrasztosság
 • kellemes színhőmérséklet és színvisszaadás
 • jó árnyékhatás megteremtése


 •   A felsorolt szempontok ismerete, és azoknak leginkább megfelelő lámpatestek kiválasztása, azok elrendezések, továbbá a világítási helyzet lemodellezése szakembert, megfelelő szaktudást igényel!

  Amennyiben egy szakember tudásában megbízunk, úgy elérhető az adott tevékenységhez szükséges optimális világítás, egy kellemesebb környezet kialakítása.

  Korábban a világítástechnikai számításokat papíron végeztük a tanult módszerekkel (hatásfok módszer, pontmódszer), a számítógépes programok megjelenésével, természetesen áttértünk ezek alkalmazásásra.

  A Prolux Kft előnyben részesíti a nyitott tervező programokat, amelyek alkalmasak bármely gyártó lámpatestével történő tervezésre. A programok Eulumdat lámpatest adatfájlokat tudnak fogadni, amelyekkel igen pontos méretezés végezhető. Az általunk használt programok lehetőséget adnak valósághű, háromdimenziós látványtervek elkészítésére is.

    Munkáink során együtt dolgozunk belsőépítészekkel, lakberendezőkkel a világítási koncepciók kialakításában, méretezésben és világítástervezésben a kellemes belső környezet láttatása céljából. A világítás kivitelezése után megvilágítás méréssel ellenőrizzük a számításokat, az eredményekről jegyzőkönyvet készítünk.

  Kérje ajánlatunkat a prolux@prolux.hu címen!
  Spread the love